Chardonnay Ferné Riserva

Suho bijelo vino

Berba: 2019

Zapremnina: 0.75 L

30,00 

Boce zapremnine 0.75 L i manje šalju se isključivo u paketima po 6. Moguće je kombinirati više različitih proizvoda. Magnum boca (1.5 L) i Jeroboam boca (3 L) pakiraju se zasebno i svaka čini jedan paket.

Pozicija i karakteristike vinograda

Chardonnay se uzgaja na Bujštini, na brežuljku iznad doline Ferné, na lokaciji sa mikroklimom idealnom za uzgoj loze potrebne za vina sa osebujnim bukeom.

Vinifikacija i dozrijevanje

Masulj je podvrgnut hladnoj maceraciji 6h. Slijedi prešanje i taloženje mošta 24h, te pretok i fermentacija dijelom u inox bačvama, a dijelom u manjim i srednje velikim hrastovim bačvama u trajanju od 1 god., sa povremenim miješanjem taloga. Dozrijevanje 50 % inox i 50 % hrastovo drvo barrique, tonneaux, veliko drvo u trajanju od 2 god. (1 god. mix drvo i inox,1 god inox)

Boja

Vino je sjajne boje starog zlata, velike suze sporo klize niz stijenke i vino se teško kreće kroz čašu

Miris

Zlatna čaša pruža odmah mirise kandiranog voća, zrele dunje, zatim bijelog papra i sušene korice naranče. Arome se slažu svakim okretom čaše u ruci, tako izviru zrele note egzotičnog voća, koje se isprepliće s vanilijom i zrelim bademom. Raskošni su mirisi istovremeno i elegantni, te naslućuju veliko vino.

Okus

Kušanje nam otkriva raskošno i meko vino, skladno su izmjenjuju toplina i svježina, meki tanini drvene bačve savršeno su uklopljeni u aromatski profil. Harmoniji pridonose puni okusi zrelog žutog voća, sve arome koje smo otkrili mirisom, ponovno se pojavljuju i na nepcu. Bogato i slasno vino, koje lako klizi niz grlo.

Gastro preporuka

Ovaj zreli chardonnay traži bogatije začinjenu ribu, poput lista na maslacu, rakovi u bogatom umaku, riba iz pećnice, ali i kozice u majonezi slažu se savršeno. Uživajte ga uz pečeno pile, puricu ili pak bijelo meso i tjestenine s umacima na bazi vrhnja i sireva. Kušajte ga uz jela sa gljivama ili jednostavno uz blaže srednje stare sireve.

Berba

Volume

Alkohol

14 %

Šećer

2.1 g/L

Kiselost

4.7 g/L

Servirati na

11–13 °C

Slador

Vinogorje

Kultivar

100% Chardonnay