Vaša košarica je trenutno prazna!

Ferné Riserva Blanc De Blancs
Pjenušavo bijelo vino kzp, brut nature
Berba: 2008
Zapremnina: 0.75 L
Boce zapremnine 0.75 L i manje šalju se isključivo u paketima po 6. Moguće je kombinirati više različitih proizvoda. Magnum boca (1.5 L) i Jeroboam boca (3 L) pakiraju se zasebno i svaka čini jedan paket.
Pozicija i karakteristike vinograda
Chardonnay se uzgaja na Bujštini, na brežuljku iznad doline Ferné, na lokaciji sa mikroklimom idealnom za uzgoj loze potrebne za vina sa osebujnim bukeom.
Vinifikacija i dozrijevanje
Nakon laganog prešanja mošt se podvrgava kontroliranom vrenju u inox bačvama. Ručna berba, nakon laganog prešanja ide fermentacija na 12-14 °C. Dozrijevanje se nastavlja u inox bačvama do 5 mjeseci. Sekundarna fermentacija (Liqueur de tirage) – klasična metoda vrenja u boci 12 godina. Degorgement (Liqueur d’expedition): nadopunjavanje sa istim pjenušcem bez drugih dodataka
Boja
Boja starog zlata, posebno dugo pjeni finim mjehurićima i postojano perla
Miris
Bogate arome zrelog voća i medne note dominiraju na početku, zatim slatko od dunje, osjetimo koricu kruha i začine poput koriandera, na kraju i zrelo egzotično voće poput papaje. Bogatstvo i postojanost mirisa je iznimna i govori o velikom, zrelom vinu.
Okus
Izuzetno skladno i zrelo vino, s jedne strane umjereno suho, s druge strane bogate strukture i zrelih voćnih aroma, koje se raskošno i trajno šire nepcem. Prepoznajemo zrelu dunju, te ukuhano žuto voće, zatim bijeli papar. Svi okusi se nastavljaju u dugom finalu.
Gastro preporuka
Pripremite se na festival, na gozbu – započnimo sa jastogom, plemenitom ribom sa egzotičnim začinima poput šafrana, račići i kozice u tempuri sa japanskom majonezom, perad sa bućom i kurkumom, pečena guska i puran, omlet sa lisičarkama, zreli meki sirevi, a pred kraj može i desert – ne pre slatke palačinke sa vinskom pjenicom (wine chateau) i orasima. Nakon svega, uz meditaciju i jednu finu cigaru.
Berba | |
---|---|
Volume | |
Alkohol | 12.5 % |
Šećer | 3 g/L |
Kiselost | 5.0 g/L |
Servirati na | 8–10 °C |
Slador | |
Vinogorje | |
Kultivar | 100% Chardonnay |